Låt kameran göra halva jobbet med rätt Programläge

Kameran har olika programlägen för att hjälpa dig som fotograf (oavsett om du är nybörjare eller proffs). Programlägen är förinställda “program” där vi som fotografer har noll, halv eller full kontroll över kamerans inställningar. I detta inlägg går jag igenom de vanligaste programlägena (Auto, P, Av, Tv och M) samt i vilka sammanhang de kan vara användbara.

När kamera bestämmer allt! Du har inget att säga till om.

Full automatik (eng. icon mode) passar dig som inte ännu kan så mycket om kamerans inställningar eller för dig som snabbt vill ta bilder som (enligt kameran) är korrekt exponerade. Full automatik brukar finnas i olika sublägen så som:

Programlägen, full automatik

  • Auto: För dig som vill fota helt automatisk. Kameran anpassar inställningarna efter den miljö du befinner dig i, men tar inte hänsyn till vad det är du vill fota.
  • Porträtt: För dig som vill fota människor (eller djur) som sitter stilla. Kameran sätter ett lågt bländarvärde för att få ett kort skärpedjup och isolera motivet. Färgtonerna blir mjuka och bilden ganska “platt”.
  • Landskap: För dig som vill fota landskap eller natur. Kameran kommer öka färger, kontraster och konturer för att få ett djup i bilden.
  • Makro: För dig som vill fota närbilder. Inställningarna skiljer sig lite åt beroende på kamera.
  • Sport: För dig som vill fota rörliga motiv. Kameran sätter en snabb slutartid för att fånga rörelser. Autofokusen sätts till automatisk eller kontinuerlig.
  • Kväll: För dig som vill fota i sämre ljus så som kväll eller skymning/gryning. Blixen används ofta för att ge extra ljus i bilden, och balanseras mot bakgrunden för att få ett så naturligt ljus som möjligt.
  • Ingen blixt: För dig som befinner dig i en situation där blixten absolut inte får användas. Detta läge blockerar blixten från att utlösas.

Programlägen, halv automatik

När båda får bestämma! Kameran anpassar sig efter dina behov.

Halv automatik (eng. creative mode) passar dig som vill börja göra egna inställningar men inte är redo för att ta över helt. Detta läge har tre olika sublägen:

  • P (Program): Du väljer vilken ISO och vitbalans du vill ha, samt om blixten ska utlösas eller inte, sedan anpassar kameran lämplig bländare och slutartid.
  • Av/A (Aperture Value/Aperture): Du väljer vilken bländare du vill ha och kameran anpassar slutartiden. Du kan även här andra ISO.
  • TV/S (Time Value/ Shutter value): Du väljer vilken slutartid du vill ha och kameran anpassar bländaren. Du kan även här andra ISO.

Detta läge var något som jag använde väldigt mycket när jag började fota. Av/A var mitt favoritläge. Har alltid gillat att ha kontroll över skärpedjupet.

Notera: Om du fotar med AV eller TV och ser att bländaren eller slutartiden blinkar betyder detta att du (enligt kameran) valt ett opassande värde i relation till det andra värdet. Bilden kommer därmed blir antingen över- eller underexponerad.

Låt säga att du vill fota utan stativ, då behöver du en hyfsat snabb slutartid för att undvika suddiga bilder. Om rummet du befinner dig i har dåligt med ljus, kommer kameran försöka kompensera detta genom att sätta ett så lågt bländarvärde som möjligt. Om det lägsta bländarvärdet inte är tillräckligt för att skapa en bild som blir korrekt exponerad, kommer bländarvärdet blinka på displayen för att indikera detta (du kan fortfarande fota, men bilden kommer i detta fall bli underexponerad).


När du bestämmer allt! Dina inställningar är kamerans lag.

Manuellt (M) (eng. creative mode) passar dig som inte vill lämna något åt slumpen. Detta läge kräver dock att du har kunskap om hur bländare, slutartid och ISO samverkar för att få fram den önskade bilden (läs mitt inlägg om exponering). Det manuella läget ger en mycket större frihet till att skapa bilder och därmed en större möjlighet att kunna hitta sin egen stil.

Ett subläge till manuell fotografering är Bulb (B) . Detta passar dig som vill fota med slutartider som är längre än vad kameran klarar av på egen hand (tror 30 sekunder brukar vara max). Detta innebär att du har full kontroll över hur länge en bild ska exponeras. För att börja exponeringen tryck på utlösare, och tryck sedan en gång till när exponeringen ska avslutas. Detta gör att bilden kan exponeras i exempelvis 1 minut eller också en hel timme om vi känner för det. Jag personligen har inte använt detta läge någon gång. Brukar klara mig ganska bra med 30 sekunder.

Jag fotar alltid manuellt sedan flera år tillbaka och rekommenderar det för alla som vill utveckla sina fotokunskaper. Trots att det manuella läget kan verka svårt i början, så är det bara en tidsfråga innan du hajar galoppen. Practice makes perfect!

Hoppas detta var användbart! Om ni har några frågor är det bara att kommentera nedan.

Metadata

Lämna en kommentar

Oops.. något gick snett. Prova igen lite senare

Du glömde fylla i din kommentar

Är du säker att din e-postadress är korrekt?

Tack för din kommentar