Kameran har olika programlägen för att hjälpa dig som fotograf. Programlägen är förinställda “program” där vi som fotografer har noll, halv eller full kontroll över kamerans inställningar. I detta inlägg går jag igenom de vanligaste programlägena samt i vilka sammanhang de kan vara användbara.


När kamera bestämmer allt! Du har inget att säga till om.

Full automatik (eng. icon mode) passar dig som inte ännu kan så mycket om kamerans inställningar eller för dig som snabbt vill ta bilder som (enligt kameran) är korrekt exponerade. Full automatik brukar finnas i olika sublägen så som:

Programlägen, full automatik

  • Auto: För dig som vill fota helt automatisk. Kameran anpassar inställningarna efter den miljö du befinner dig i, men tar inte hänsyn till vad det är du vill fota.
  • Porträtt: För dig som vill fota människor (eller djur) som sitter stilla. Kameran sätter ett lågt bländarvärde för att få ett kort skärpedjup och isolera motivet. Färgtonerna blir mjuka och bilden ganska “platt”.
  • Landskap: För dig som vill fota landskap eller natur. Kameran kommer öka färger, kontraster och konturer för att få ett djup i bilden.
  • Makro: För dig som vill fota närbilder. Inställningarna skiljer sig lite åt beroende på kamera.
  • Sport: För dig som vill fota rörliga motiv. Kameran sätter en snabb slutartid för att fånga rörelser. Autofokusen sätts till automatisk eller kontinuerlig.
  • Kväll: För dig som vill fota i sämre ljus så som kväll eller skymning/gryning. Blixen används ofta för att ge extra ljus i bilden, och balanseras mot bakgrunden för att få ett så naturligt ljus som möjligt.
  • Ingen blixt: För dig som befinner dig i en situation där blixten absolut inte får användas. Detta läge blockerar blixten från att utlösas.

Programlägen, halv automatik

När båda får bestämma! Kameran anpassar sig efter dina behov.

Halv automatik (eng. creative mode) passar dig som vill börja göra egna inställningar men inte är redo för att ta över helt. Detta läge har tre olika sublägen:

  • P (Program): Du väljer vilken ISO och vitbalans du vill ha samt om blixten ska utlösas eller inte. Sedan anpassar kameran lämplig bländare och slutartid.
  • Av/A (Aperture Value/Aperture): Du väljer vilken bländare du vill ha och kameran anpassar slutartiden. Du kan även ändra ISO.
  • TV/S (Time Value/ Shutter value): Du väljer vilken slutartid du vill ha och kameran anpassar bländaren. Du kan även ändra ISO.

Notera: Om du fotar med AV eller TV och ser att bländaren eller slutartiden blinkar, betyder detta att du (enligt kameran) valt ett opassande värde i relation till det andra värdet. Bilden kommer med andra ord bli antingen över- eller underexponerad.


När du bestämmer allt! Dina inställningar är kamerans lag.

Manuellt (M) (eng. creative mode) passar dig som inte vill lämna något åt slumpen. Detta läge kräver dock att du har kunskap om hur bländare, slutartid och ISO samverkar för att få fram den önskade effekten (läs mitt inlägg om exponering). Det manuella läget ger en mycket större frihet till att skapa bilder och därmed en större möjlighet att kunna hitta sin egen stil.

Ett subläge till manuell fotografering är Bulb (B) . Detta passar dig som vill fota med slutartider som är längre än vad kameran normalt klarar av på egen hand (runt 30 sekunder -ish). För att börja exponeringen trycker du helt enkelt på utlösaren, och för att avsluta exponeringen trycker du på utlösaren en gång till.

För de som vill utveckla sina fotokunskaper kan jag varmt rekommendera att börja leka med de manuella inställningarna. Du kommer lära dig SÅÅ mycket. Trots att det kan verka svårt i början så är det bara en tidsfråga innan du hajar galoppen. Practice makes perfect!

Get in touch 📬

Feel free to leave a comment, suggestion or the like.
I really appreciate you taking the time to respond to the article. I will, however, not always have the time to send you a reply. If you found the article valuable, please share it with anyone you think might find it as valuable 🤓🧠.

Comment