Sensors ljuskänslighet styrs av något som kallas ISO. Om du har råkat ut för brusiga bilder så är det troligtvis ISO-inställningen som har orsakat det. I detta inlägg förklarar jag vad ISO är, hur det påverkar våra bilder och hur vi kan utnyttja ISO-inställningarna för att ta bättre bilder.


Vad är ISO?

ISO är sensorns ljuskänslighet och påverkar indirekt ljusinsläppet. Ju högre ISO vi har desto ljusare bilder får vi, men detta innebär även att vi får mer brus i våra bilder. Mängden brus beror dock helt på vilket kamera vi använder.

Det finns något som kallas bas ISO och detta är den lägsta ISO-nivån en kamera har. Värdet på detta brukar variera, men vad som är lika för alla kameror är att vid bas ISO producerar kameran de mest detaljrika bilderna med minimalt brus.

Exempel på hur ISO påverkar bruset i bilden

ISO-skala brus

Antalet ISO-nivåer skiljer sig åt beroende på kameran men ISO-värdena är alltid desamma, nämligen: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, etc. Föregående tal dubbleras alltså hela tiden. På min Canon EOS 400D sträcker sig ISO-nivån till 1600, och på min Canon EOS 6D sträcker den sig 25600.

För att visa hur samma ISO-värde kan skilja sig åt beroende på kameran, har jag nedan tagit två bilder med ISO 1600. Den första bilden är tagen med Canon EOS 6D och den andra med Canon EOS 400D.

ISO-jämforelse


Vilken ISO ska jag använda?

Valet av ISO beror helt på vad vi ska fota och i vilka miljöer, men en tumregel brukar vara att alltid fota med så lågt ISO som möjligt bara för att behålla den bästa kvalitén.

Generellt skulle inte jag rekommendera att fota just mörkerbilder med högt ISO, då bruset syns mer ju mörkare bilden är (stativ och längre slutartiden är bättre isåfall). Men som nämnt tidigare beror detta helt på vilken kamera vi använder. Vissa kameror hanterar helt enkelt brus bättre än andra.

Å andra sidan kanske vi är ute efter en viss effekt och faktiskt vill ha mycket brus i våra bilder - och då är ett högre ISO såklart väldigt bra.

Nedan visas två bilder som är tagna med ISO 100 respektive ISO 25600, för att visa ISO:ns inverkan.

ISO kvällsfotografering

I kontrast till mörkerfoto kanske vi istället fotar mitt på dagen. Dock råkar vi vara inomhus där ljuset är lite halvtaskigt och vi måste dessutom fota handhållet. Här kan ett högre ISO vara riktigt bra! Låt säga att vi har ISO 200 och en slutartid på 1/16 sekund, då kan vi med ISO 400 istället få en slutartid på 1/32 sekunder - och det kan vara tillräckligt för att kunna fota handhållet utan att få suddiga bilder.

Listan nedan visar hur ISO-nivåerna påverkar slutartiden. För varje ISO-nivå fördubblas eller halveras slutartiden. Notera att 1 sekund för ISO 100, bara är ett exempel för att ha en utgångspunkt att basera resterande slutartider och ISO-värden på.

  • ISO 100 - 1 sekund
  • ISO 200 - 1/2 sekund
  • ISO 400 - 1/4 sekund
  • ISO 800 - 1/8 sekund
  • ISO 1600 - 1/16 sekund
  • ISO 3200 - 1/32 sekund

En snabb sammanfattning av ISO skulle kunna vara: Högre ISO → Ljusare bilder → Mer brus. Jag rekomenderar dig att att börja leka med kameran och testa olika inställningar för att få en bättre förståelse av hur ISO påverkar dina bilder.

Get in touch 📬

Feel free to leave a comment, suggestion or the like.
I really appreciate you taking the time to respond to the article. I will, however, not always have the time to send you a reply. If you found the article valuable, please share it with anyone you think might find it as valuable 🤓🧠.

Comment