Skillnaden mellan Fullformat och APS-C kameror

Fullformat och APS-C har en betydande roll när vi ska välja kamera eller objektiv. Det hela handlar om sensorns storlek som påverkar bl.a brännvidden, skärpedjupet och detaljrikedomen. I detta inlägg förklarar jag sensorns roll i kameran och blickar samtidigt tillbaka lite kort till fotografiets analoga tid då filmrullar var det enda som fanns. Jag går även igenom vad vi bör tänka på i valet av en kamera eller objektiv.

Fullformat, vad är det?

Det som framförallt kännetecknar en fullformatskamera (eng. full frame) är att den har en sensorstorlek på 24 x 36mm. En APS-C kamera (eng. cropped sensor) har istället en mindre sensorstorlek på ungefär 16 x 24mm, (det kan skilja lite beroende på kameratillverkare).

Okej, men vad är en sensor?

En sensor i en digitalkamera, är den ytan där själva bilden “fastnar”. För att enklare förklara detta, låt oss blicka tillbaka till den gamla goda tiden när analog film var det enda som fanns.

Minns ni film-negativ? Ni vet de där långa remsorna av små, små bilder som man fick efter att ha framkallat en filmrulle? De såg även lite konstiga ut då färgerna var inverterade. Om ni minns dessa, vet ni vad film-negativ är.Om inte - google it.

Under den analoga tiden, fanns det film i olika storlekar, bl.a 35mm-film och APS som i olika format: H, C och P. C:et stod för classic (d.v.s den vanligaste varianten) och hade en storlek på 25.1 x 16.7mm. (APS-C står förövrigt för “Advanced Photo System type-C”. Vilket är jätteanvändbart! Verkligen..)

Förutom 35mm och APS, som klassas som småbilsformat, fanns det många andra format, bl.a mellanformat och storformat. Dessa användes flitigt av många fotografer då 35mm och APS-C ansågs vara för litet. Mellanformat var ungefär 60 x 45 mm och Storformatet 90 x 120 mm.

När vi pratar millimeter inom fotografins analoga värld, talar vi om storleken på negativet. I den digitala världen refererar vi till storleken på sensorn, men saken är densamma, d.v.s den yta där bilden fastnar. Så, vad är en sensor? - Jo, en digital version av den analoga tidens film.

Bilden nedan illustrerar fyra olika sensorstorlekar: Mellanformat (60mm), Fullformat(36mm), APS-C (24mm) och något som kallas för “1/2.3-typ” vilket också är ett format och mäter till ca 6.2 mm (kan bl.a används i kompaktkameror och smartphones).

Sensorstorlek jämförelse

Det jag vill visa med detta är att fullformat inte är det enda alternativet efter APS-C, och inte heller det största formatet som många tror (bara för att det heter “fullformat”). 35mm är helt enkelt ett mått som den digitala världen har valt att kalla för just fullformat. Varför? - Jag vet faktiskt inte, men det är å andra sidan inte jätteviktigt.

Oroa er inte om det verkar krångligt med alla olika format. Det är absolut inget ni behöver kunna utantill. Det viktiga är att känna till att det finns olika format och storlekar på sensorer, samt vad sensorstorleken har för betydelse. Vilket vi kommer till nu.

Vad spelar sensorns storlek för roll?

Genom att ha en större sensor finns det en större yta som kan fånga upp ljuset och detta gör att vi också kan fota i sämre ljus och fortfarande få bra kvalité på bilderna. Den stora sensorn bidrar även till att vi kan fota med ett kortare skärpedjup än med en APS-C kamera. Nackdelarna är dock att en större sensor också bidrar till större, tyngre och dyrare kameror.

Skillnaden mellan en fullformatssensor och en APS-C sensor kallas för beskärningsfaktor (eng. crop factor), och brukar vara 1.5x eller 1.6x beroende på sensorstorlek. Beskärningsfaktorn beräknas genom att ta storleken från fullformatssensorn och dela det med storleken för APS-C sensorn, vilket ger ekvationen: 36 / 24 = 1.5 eller 36 / 22.2 = 1.6

Beskärningsfaktorn används för att bl.a beräkna den faktiska brännvidden (eng. effective focal length) av ett objektiv. Vad betyder det? - Ta en titt på bilderna nedan. Den till vänster visar hur bilden ser ut när den är tagen med fullformat och den till höger visar hur det ser ut med APS-C.

Fullformat vs.APS-C, brännvidd

“Okej, så jag får alltså med mindre av bilden i en APS-C kamera. Detta verkar ju jättedåligt!” - Beskärningsfaktorn behöver behöver inte nödvändigtvis vara dålig!

Låt säga att vi är naturfotografer och ofta fotar vilda djur, då behöver vi rejäla teleobjektiv för att komma riktigt nära djuren. Om vi har en fullformatskamera och sätter dit ett 300mm objektiv, blir den faktiska brännvidden (mycket riktigt) 300mm. Om vi istället har en APS-C kamera med en beskärningsfaktor på 1.6x och fäster samma objektiv på den, blir den faktiska brännvidden helt plötsligt 480mm - Och detta är väldig stor skillnad! Inte minst för prislappen. Det kan skilja många tusenlappar mellan 300mm och 400mm.

I jämförelse mot att komma nära våra motiv, kanske vi istället vill komma långt ifrån och få med så mycket av bilden som möjligt, exempelvis när vi fotar landskap. Till detta passar fullformat bättre eftersom den utnyttjar hela objektivets brännvidd; 35mm blir 35mm. Simple as that!

Notera: Beskärningsfaktorn kallas även för brännviddsförlängning, eller förlängningsfaktorn. Detta känner jag personligen är lite missvisande eftersom objektivets brännvidd inte förändras fysiskt. Det är snarare att själva bilden förstoras upp i APS-C kameran, vilket ger illusionen av att vi har kommit närmare vårt objekt. Det går med andra ord lika bra att, i ett bildbehandlingsprogram, själv förstora upp och beskära en bild tagen med en fullformatskamera, så att den blir lika “inzoomad” som med en APS-C kamera. Dock måste vi tänkta på att vi förlorar lite detaljrikedom genom att göra så. Mer om detta nedan.

Hur påverkas detaljrikedomen?

Till att börja med är detaljrikedomen ett annat ord för kvalité, dvs hur skarp bilden är - och nu pratar vi megapixlar. Vissa säger att APS-C är skarpare än fullformat tack vare att APS-C ger fler antal pixlar på en mindre yta - och detta kan vara sant beroende på situation.

Vi tar ett exempel med två olika kameror: Canon 6D och Canon 70D där båda har 20.2 megapixlar (MP), men 6D är fullformat och 70D är APS-C. Låt säga att vi tar en bild med båda dessa kameror där den faktiska brännvidden är 50mm, då kommer båda bilderna vara lika skarpa. Om vi istället tar en bild med 70D där den faktiska brännvidden är 80mm, men fortfarande låter 6D ha en faktisk brännvidd på 50mm. Sedan beskär vi och förstorar upp bilden från 6D för att få samma brännvidd som bilden från 70D, då kommer vi se en intressant skillnad - nämligen den perceptuella upplösningen (eng. perceptual megapixels). Detta visas tydligast med hjälp av lite matematik, se formeln nedan.

Perpetuell upplösning, formula

Med perceptuell upplösning menas, den upplösningen som vi uppfattar.

Om vi använder denna formel för att ta reda på den perceptuella upplösningen kommer vi komma fram till att bilden från 70D vid 80mm kommer vara skarpare än den bilden vi beskar från 6D vid 50mm. Det ser vi genom att  20.2 / 1.62 = 7.8.

7.8 megapixlar jämfört med 20.2 megapixlar är väldigt stor skillnad! Min gamla 400D på 10.1 megapixlar skulle till och med göra bättre ifrån sig än 6D i detta fall. Det här tyder alltså på att fullformat inte alltid är bäst som många vill få det att framstå som.

Hur påverkas skärpedjupet?

Skärpedjupet påverkas på samma sätt som brännvidden, d.v.s tack vare/på grund av beskärningsfaktorn. För att förstå hur skärpedjupet ändras måste vi veta lite om bländaren, vilket jag skriver om i detta inlägg, men för att för att sammanfatta det hela lite kort: Bländaren påverkar skärpedjupet, och ju lägre bländarvärde vi har desto kortare skärpedjup får vi.

Genom att multiplicera bländarvärdet med beskärningsfaktorn, får vi fram det faktiska bländarvärdet. Låt säga att vi har ett bländarvärde på 2.8 och multiplicerar det med 1.6, då får vi fram 4.48 (vilket är ungefär 4.5). Detta är alltså det bländarvärde vi kommer få med vår APS-C kamera.

För att illustrera detta har jag tagit två bilder med olika kameror. Den första bilden är tagen med APS-C, och den andra med fullformat. Båda har fotats med ett bländarvärde på 2.8. Se skillnaden nedan.

Fullformat vs- ASP-C, Skärpedjup


Vilket objektiv ska jag välja?

Det viktigaste att tänka på vid val av objektiv är kompatibiliteten. Detta skiljer sig nämligen åt beroende på om vi fotar med fullformat eller APS-C. Jag går igenom allt detta i mitt inlägg om objektiv men tänkte sammanfatta det hela lite kort här.

Objektiven kan delas in i två grupper; De som är anpassade för fullformat, och de som är anpassade för APS-C. Canon benämner sina objektiv som EF (fullformat) och EF-S (APS-C). EF passar både fullformat och APS-C, medan EF-S enbart passar APS-C kameror.

Oavsett om vi väljer APS-C anpssade objektiv eller fullformats anpassade objektiv till vår APS-C kamera, så kommer beskärningsfaktorn alltid att gälla. Detta innebär att om du har exempelvis ett EF-s objektiv på 18-55 mm, så kommer den faktiska brännvidden vara ca 28-80mm trots att det är ett EF-s objektiv. Skillnaden mellan dessa typer av objektiv är själva konstruktionen. Utan att gå in för mycket i detalj, så är APS-C objektiv konstruerade på ett sätt som framförallt gör de billigare att framställa. Bildcirkeln är även en viktig aspekt att ta hänsyn till. Detta skulle jag säga är den största anledningen till att inte använda APS-C anpassade objektiv på fullformats kameror.

Om du inte tänker uppgradera till en fullformatskamera, finns det ingen anledning till att köpa fullformatsobjektiv, men om du eventuellt kommer vilja uppgradera är det helt klart värt att lägga lite extra pengar på fullformats anpassade objektiv.

Fullformat eller APS-C?

Valet av fullformat eller APS-C beror helt på vad vi vill göra. APS-C lämpar sig bra för naturfoto medan fullformat är bra för landskap.

En av anledningarna till att jag bytte upp mig till fullformat var framförallt för att få ut så mycket som möjligt av bilden. Om jag har ett 35mm objektiv vill jag att bilden faktiskt ska omfatta 35mm och inte 56mm. Jag har även märkt att min fullformatskamera har bättre brusreducering än min gamla APS-C. Detta innebär att den klarar av högre ISO nivåer och kan därmed fotar i sämre ljus. Läs mitt inlägg om ISO här. Den goda brusreduceringen kan vara tack vare på den stora sensorn i 6D, men det kan även vara så att just min gamla APS-C kamera inte klarade av brusreducering så bra. Med detta menar jag att tekniken blir bättre och bättre, så skillnaden i ISO mellan APS-C och fullformat blir allt mindre.

Jag vill inte promota fullformat och få det att låta som guds gåva till mänskligheten. Personligen är jag väldigt nöjd med min fullformatskamera och har inga planer på att gå tillbaka till APS-C, men detta är helt enkelt för att fullformat passar mig och det jag vill fota. Jag hade trots allt min APS-C kamera i 6 år innan jag bytte, och har tagit många bra bilder med den.

Folk verkar tro att vi måste ha en dyr och proffsig fullformatskamera för att kunna ta bra bilder (bara för att alla proffsfotografer har det). Jag anser dock att kvalitén i bilden inte sitter i vilken kamera vi har, den sitter i fotografen. Det finns många duktiga hobbyfotografer som enbart fotar med sina smartphone’s och får helt fantastiska bilder - Och om de kan fota med sin telefon, då räcker en APS-C kamera gott och väl!

APS-C 

 • Mått: 22.2 x 14.8 mm (Canon), 24 x 16 mm (Nikon)
 • Beskärningsfaktor: 1.6x (Canon), 1.5x (Nikon)
 • Kameramodeller:
  • Canon: 7D, 7D Mark II, 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 70D, 100D, 300D, 350D, 400D, 450D, 500D, 600D, 650D, 700D, 750D, 760D, 1000D, 1100D, 1200D
  • Nikon: D3300, D5200, D5300, D5500, D7200
  • Nikon benämner sina APS-C kameror som DX, medan Canon benämner sina kameror som APS-C

APS-C passar dig som..

 • Är ny inom fotografins värld och ska köpa din första kamera (bl.a för att de är mycket billigare än fullformat)
 • Gillar naturfotografering och vill maximera ditt teleobjektiv
 • Inte behöver det dyraste och “bästa”, bara för att det är det dyraste och “bästa”

Fullformat

 • Mått: 36 x 24 mm
 • Beskärningsfaktor: Ingen
 • Kameramodeller:
  • Canon: 1D C, 1D S, 1D X, 1Ds Mark II, 5D Mark (II och III), 5DS, 5DS R, 6D
  • Nikon: D610, D750, D810, D810A, D4s

Fullformat passar dig som..

 • Vill få ut det mesta av dina vidvinkelobjektiv
 • Gillar att fota landskap
 • Ofta fotar i sämre ljus, och undvika brusiga bilder vid höga ISO-tal

Hoppas detta var givande och att ni blivit lite klokare vad gäller fullformat och APS-C! Om ni har några frågor, är det bara att kommentera nedan.

Ordlista

 • APS-C : Cropped sensor
 • Beskärningsfaktor : Crop factor
 • Faktisk brännvidd : Effective focal length
 • Fullformat : Full frame
 • Perceptuell upplösning : Perceptual megapixels

Metadata

Kommentarer

 • Anki

  Mycket bra beskrivet, tack!

  1 August, 2016 ID: 160801163716
 • Annonym

  Håller med Anki

  31 August, 2016 ID: 160831104345
 • Jens Nilsson

  Mycket bra artikel, bra förklaringar! Intressant för mig som precis skaffat min första FF men behåller min crop-kamera pga dess fördelar vid vissa situationer.

  Reagerade dock på ett litet sakfel, angående skärpedjupet. Det står att ett litet bländarvärde ger ett långt skärpedjup, men det är ju tvärtom! Annars en kanonbra artikel!

  20 September, 2016 ID: 160920081959
  • Eja - som svar till Jens Nilsson

   Tack för din input, Jens! Vad kul att du kan dra nytta av artikeln. Jag ska genast ändra den lilla (men betydande) detaljen gällande skärpedjupet.

   20 September, 2016 ID: 160920084255
 • Thomas Andersson

  Mycket bra skrivet, intressant även för en som mig (har haft foto som hobby sen mitten på 70-talet).
  Bara en liten sak och det är ju att när man delförstorar (crop) så utnyttjar man inte objektivets hela optiska förmåga heller, i alla fall om man använder sig av FF optik.

  29 October, 2016 ID: 161029163518
 • Socrates P.

  Tack för en mycket bra, infotmativ och pedagogisk förklarad artikel.

  6 November, 2016 ID: 161106103220
 • Sara

  Tack för bra inlägg! Min första var en Nikon D60. Skaffade sen en D5100. Har haft den i 5 år nu o känner det är dags för uppgradering! Vill du tipsa mig om en bra kamera för runt 10.000. Nikon då :) så svårt o veta vad man ska välja! Det jag saknar med denna är att bilderna inte blir så detaljrika som jag vill ha dom. Den är inte så bra o fota med i dåligt ljus. Jag fotar natur, djur mest. Även barn. Hoppas på svar!

  27 November, 2016 ID: 161127081125
 • Annonym

  Pedagogiskt och välskrivet. Gillar särskilt din beskrivning av hur skärpedjupet påverkas av sensorstorleken och varför det blir så. Har märkt bland andra, som liksom jag är hobbyfotografer, att många tror att det enda som spelar roll för skärpedjupet är vilken bländare man väljer på ett visst objektiv, men detta är ju endast sant om man jämför med samma sensorstorlek.

  Liksom du föredrar jag numer fullformat och värt nämna är att med optiskt likvärdiga eller samma objektiv på APS-C och FF blir inte skärpeförsämringen vid croppande alls så stor som du matematiskt beskriver. Detta blev för mig den största överraskningen när jag köpte ett FF-hus och märkte att mina fågelbilder trots mer croppande ofta blev skarpare med FF-kameran än med min APS-C-kamera (båda med samma antal mpx) och med samma objektiv. Har förstått att det beror på att FF-sensorn klarar av att nyttja mer av objektivets optiska egenskaper (objektivets upplösningsförmåga), vilket gör FF mer förlåtande mot optiskt lite sämre objektiv än vad en sensor med mindre storlek på pixlarna är. I praktiken kan en croppad FF-bild alltså vara skarpare än en en ocroppad APS-C-bild, särskilt då även annat kommer in i ekvationen som t ex skakningsoskärpa vilket små pixlar är mycket känsligare för, och tillgängligt ljus som påverkar brusegenskaperna.

  Ang just brusegenskaper behöver det inte vara så att din FF-kamera har bättre brusreducering utan den största effekten är nog snarare att de större pixlarna tar emot dubbelt så mycket ljus som de små på en APS-C-sensor (mer ljus ger mindre brus och potentiellt skarpare bild för att det inte krävs lika mycket brusreducering). Det andra är att brännvidden alltid är den som står på objektivet så det du kallar för faktisk brännvidd är beskärningsfaktorn och inget annat. Men rent pedagogiskt kan man beskriva effekten av att använda ett FF-anpassat objektiv på en APS-C-kamera på det sätt du gör.

  2 January, 2017 ID: 170102164606
 • Leif Rosén

  Där har även "den gamle hunden" lärt sig något. Tack för en bra informativ artikel.

  20 February, 2017 ID: 170220110313
 • Indra Berglund

  Tack för en mycket bra och lättförståelig artikel! Jag har efter många år med min APS-kamera som jag mest lekt mig fram med, köpt mig en FF, men känner att jag köpt en kamera lite över min egen förmåga och kunskap. Så nu är jag på jakt efter någon bra utbildning för att lära mig använda mitt monster. :-P Du har möjligtvis inga tips om bra kurser på distans? Inte bildkomposion eller såna saker utan helt enkelt kunskap om att hantera själva kameran. Jag har en Canon Eos 5D mark III. Vänligen/Indra

  29 April, 2017 ID: 170429081255
  • Eja - som svar till Indra Berglund

   Hej Indra! Jag har tyvärr inga bra rekommendationer på fotoutbildningar. Google och YouTube is my cup of tea för att lära mig nya saker, och samtidigt aktivt leka med kamerans inställningar. Jag kan tänka mig att du får fram några användbara resultat om du söker på något i stil med "canon eos 5d mark III basic controls" på Google/YouTube :)

   29 April, 2017 ID: 170429084612
 • jessica

  Exakt vad jag behövde! Tack

  5 May, 2017 ID: 170505141712
 • Mats

  Tack för en bra förklaring, nu fattar en nybörjare lite mer…..

  22 July, 2017 ID: 170722115553
 • Ludwig Sörmlind

  Mycket bra förklarat! Tumme upp!

  25 October, 2017 ID: 171025194552
  • Eja - som svar till Ludwig Sörmlind

   Tack :)

   26 October, 2017 ID: 171026065234

Lämna en kommentar

Oops.. något gick snett. Prova igen lite senare

Du glömde fylla i din kommentar

Är du säker att din e-postadress är korrekt?

Tack för din kommentar