I detta inlägg går jag igenom hur slutartiden påverkar våra bilder och hur vi kan leka med inställningarna för att få vissa effekter. Jag förklarar även skillnaden mellan skakningsoskärpa och rörelseoskärpa, samt hur vi kan undvika eller utnyttja de.


Vad är slutartid?

Slutartiden (eng. shutter speed) påverkar framförallt rörelser, men även ljuset. Korta slutartider används bl.a för att frysa rörelser av exempelvis en människa som hoppar eller en hund som springer. Långa slutartider används bl.a för att få mjuka rörelser i forsande vatten eller vid mörkerfotografering för att inte få kolsvarta bilder.

Nedan visas ett exempel på hur slutartiden påverkar vattnets rörelser.

Jämförelse i slutartid

Bilden till vänster har en kort slutartid på 1/160 sekund och får vattnet att se väldigt hårt ut. Bilden till höger har en längre slutartid på 15 sekunder, och får vattnet istället att se mjukt och fint ut.

Andra användningsområden för långa slutartider är om vi befinner på en plats med en massa folk, men som vill inte vill ha med i bilden. Detta kan exempelvis på vara på torget i stan. För att få dessa människor att försvinna ur bilden (utan att försöka skrämma iväg de eller redigera bilden i efterhand), så kan vi sätta en lång slutartid vilket gör att alla de människor som passerar inte ens kommer hinna fastna på sensorn. Just like magic!

Slutartiden kan även användas vid mörkerfotografering för att sensorn ska hinna exponeras för tillräckligt mycket ljus. Nedan visar jag exempel på detta.

Hur slutartiden påverkar exponeringen


Rörelseoskärpa

Rörelseoskärpa (eng. Motion blur) uppstår när vårt motiv rör på sig vid fototillfället och vår slutartid inte är tillräckligt snabb för att frysa den rörelsen. Det kan exempelvis vara om vi ska fota ett porträtt på någon men att personen helt plötsligt ställer sig upp och skapar en spökliknade skugga efter sig. Oftast är detta inte en önskvärd rörelseoskärpa, men om vi är lite kreativa kan det blir riktigt najs.

Exempel på kreativa rörelseoskärpa är något som kallas panorering. Där följer vi vårt motiv med kameran för att hålla motivet skarpt men få rörelseoskärpa i bakgrunden. Vi kan även fota bilar på kvällen och fånga dess ljusspår som är en typ av ljusmålning. Och som jag visade tidigare så kan vi såklart fota forsande vatten med längre slutartid. Det är också en typ av rörelseoskärpa.

Om vi inte vill ha rörelseoskärpa i vår bild, måste vi se till att slutartiden är tillräckligt snabb för att frysa rörelsen. Om vi däremot vill ha rörelseoskärpan måste vi se till att slutartiden är tillräckligt lång för att uppnå önskvärt resultat, och dessutom att kameran är stilla. Annars kan vi råka ut för något som kallas skakningsoskärpa.

Skakningsoskärpa

När vi fotar utan stativ krävs det att vi har en tillräckligt kort slutartid för att undvika skakningsoskärpa (eng. camera shake). Detta skiljer sig från rörelseoskärpa, då det nu istället är kameran som rör sig och inte motivet.

En tumregel för hur kort slutartid vi bör ha för att kunna fota handhållet, brukar beräknas som 1/brännvidden. D.v.s om vi har ett objektiv med en brännvidd på 50mm, bör inte slutartiden vara längre än 1/50 sekund. Detta beror bl.a på att skakningsoskärpan blir tydligare ju längre brännvidd vi har och ju närmare vårt motiv vi är. Det kan tydligt bevisas vid makrofotografering eller när vi använder teleobjektiv, där minsta lilla rörelse orsakar extremt suddiga bilder om slutartiden inte är tillräckligt snabb.

Om skakningsoskärpan är marginell syns den inte alltid när vi ser bilden i sin helhet, och för att upptäcka den krävs det att vi zoomar in. Det är förövrigt en bra vana att alltid förstora bilderna i kameran för att kontrollerar att de blev som vi tänkt oss.

Nedan visar jag ett exempel på marginell rörelseoskärpa. Till en början ser bilderna ut att vara likadana, men när vi zoomar in ser vi en skillnad.

Hur slutartiden påverkar skakningsoskärpan



Ordlista
  • Slutartid : Shutter speed
  • Rörelseoskärpa : Motion blur
  • Skakningsoskärpa : Camera shake

Get in touch 📬

Feel free to leave a comment, suggestion or the like.
I really appreciate you taking the time to respond to the article. I will, however, not always have the time to send you a reply. If you found the article valuable, please share it with anyone you think might find it as valuable 🤓🧠.

Comment