absoluteironic
absoluteironic

Copic Markers from a newbies perspective

Copic Markers are my new obsession! I discovered them just two weeks ago and fell in love pretty much instantly - Whereupon I bought a whole bunch of them. This post is to give you a quick overview of the Copic Markers from a newbies perspective (a.k.a myself), and the process I went through to choose my colours. Enjoy!

Skillnaden mellan Fullformat och APS-C kameror

Fullformat och APS-C har en betydande roll när vi ska välja kamera eller objektiv. Det hela handlar om sensorns storlek som påverkar bl.a brännvidden, skärpedjupet och detaljrikedomen. I detta inlägg förklarar jag sensorns roll i kameran och blickar samtidigt tillbaka lite kort till fotografiets analoga tid då filmrullar var det enda som fanns. Jag går även igenom vad vi bör tänka på i valet av en kamera eller objektiv.

Allt du behöver veta om ditt objektiv

I detta inlägg går jag igenom det mesta som har med objektiven att göra. Jag reder ut vad alla siffror, symboler och förkortningar betyder, och går igenom brännvidden samt olika typer av objektiv (vidvinkel, normal, tele, makro och zoom). Jag förklarar vad bildcirkeln är och varför bilderna bli rektangulära trots att objektet är runt. Slutligen går jag igenom diverse olika filter som antingen kan förbättra våra bilder eller helt enkelt ge en kul effekt.

Låt kameran göra halva jobbet med rätt Programläge

Kameran har olika programlägen för att hjälpa dig som fotograf (oavsett om du är nybörjare eller proffs). Programlägen är förinställda "program" där vi som fotografer har noll, halv eller full kontroll över kamerans inställningar I detta inlägg går jag igenom de vanligaste programlägena (Auto, P, Av, Tv och M) samt i vilka sammanhang de kan vara användbara.

Ta kontroll över exponeringen i bilden

Exponeringen styr hur ljus eller mörk en bild blir och beror av bländare, slutartid och ISO. Dessa tre faktorer brukar benämnas som exponeringstriangeln. I detta inlägg går jag igenom exponeringstriangeln samt hur våra inställningar kan bidrar till en mer eller mindre bra exponering. Jag går även igenom vad exponeringskompensationen är och hur det fungerar.

Slipp brusiga bilder med rätt ISO

Sensors ljuskänslighet styrs av något som kallas ISO - och detta är en av tre faktorer som bidrar till bildens exponering. Om du någon gång har råkat ut för riktigt brusiga bilder så är det troligtvis ISO-inställningen som har orsakat det. I detta inlägg går jag igenom vad ISO är och hur det påverkar våra bilder samt hur vi kan utnyttja ISO-inställningarna till att ta bättre bilder.

Få rätt färger i bilden med Vitbalansen

Har du upplevt att dina bilder går i en ton av blått eller gult, som du inte vet orsaken till? Och ännu mindre hur du ska bli av med det? Då är det troligtvis vitbalansen som har varit fel inställd. Vitbalansen handlar om att få rätt "temperatur" på färgerna i bilden, och det finns olika inställningar för olika typer av ljus. I detta inlägg kommer jag gå igenom vad som påverkar vitbalansen och hur vi enkelt fixar till våra missfärgade bilder till att få en korrekt färgsättning.